Erdélyi orjaleves: hasonlóan készül, mint a hajdúsági orjaleves, de nincs benne paradicsom és a zöldségek karikára vannak vágva. A levest csigatésztával tálalják és vágott petrezselyemmel is megszórják.

Erdélyi orjaleves

Erdélyi orjaleves recept

Elkészítési idő: 145 perc (ebből munka: 40 perc)

Hozzávalók

4 személyre

  • 1 kg orjacsont (sertés tarja és/vagy karajcsont) – a hentessel daraboltasd fel
  • 2 db sárgarépa
  • 2 db fehér répa
  • 1/4 zeller (közepes)
  • 1/4 karalábé (közepes)
  • 1 db hagyma (közepes)
  • 1 db zöldpaprika
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 20 szem fekete bors
  • 1 teáskanál só
  • 1/2 csokor petrezselyem
  • 5 dkg száraz csigatészta
  • 1,5 l víz

Bevásárlólista

  • 1 kg orjacsont (sertés tarja és/vagy karajcsont) – a hentessel daraboltasd fel
  • 2 db sárgarépa
  • 2 db fehér répa
  • 1/2 zeller (közepes)
  • 1 db karalábé (közepes)
  • 1 db hagyma (közepes)
  • 1 db zöldpaprika
  • 1 csokor petrezselyemzöld
  • 10 dkg száraz csigatészta

Emlékeztető: fokhagyma, szemes fekete bors, só

Előkészítés

  • A húst megtisztítod, megmosod.
  • A zöldségeket letisztítod, leöblíted, karikákra vagy félkarikákra vágod.

    Zöldségek

    Zöldségek

  • A hagymának leszeded a külső héját (a többi maradjon rajta), leöblíted.
  • Fokhagymáról a héját leszeded.
  • A petrezselymet apróra vágod.
Felaprított petrezselyem

Felaprított petrezselyem

Megjegyzés:

A zöldségek előkészítését a hús főzése közben is elvégezheted, ezzel időt takaríthatsz meg.

Az erdélyi orjaleves elkészítése

  1. Öntsd fel vízzel a lábosban vagy fazékban levő húsos csontokat vízzel úgy, hogy ellepje azokat. Ehhez 1.5 – 2 liter víz kell.
    Karaj- és tarjacsont

    Karaj- és tarjacsont

  2. Forrald fel viszonylag rövid idő alatt.
  3. Az első vizet öntsd le, a csontokat öblítsd le, a lábost mosd ki és tedd fel a leöblített csontokat friss vízben főni.
  4. Lassan melegítsd és forrald kb. 1 órán át. Közben előkészítheted a többi alapanyagot (lásd előkészítés).
  5. Sózd meg. Ha szükséges, pótold az elpárolgott vizet. A főzés egész ideje alatt ügyelj arra, hogy a leves csak gyöngyözve forrjon (ez nem is forrás, hanem inkább abálás) és akkor leves szép tiszta, átlátszó lesz. Ha hirtelen felforr, bezavarosodik, és utána már nagyon nehéz rendbe hozni – teljesen nem is lehet.
  6. Tedd bele a zöldségeket, fűszereket és főzd addig, amíg a hús is és a zöldségek is megpuhulnak. Az elfőtt vizet ismét pótolhatod.
    Zöldségek hozzáadása

    Zöldségek hozzáadása

    Fűszerek hozzáadása

    Fűszerek hozzáadása

  7. A leves elkészült.

    Leves készen

    Leves készen

  8. Közben főzd ki a levestésztát lobogó sós vízben a leírás szerinti ideig.
  9. Szedd ki a levesből a hagymát, zöldpaprikát és tálalhatod.

Elkészítési idő:

  • Hús előkészítése: 15 perc
  • Hús főzése, közben  rizs, zöldségek, fűszerek előkészítése: 90 perc
  • Főzés zöldségekkel: 30 perc
  • Fűszer, tejföl hozzáadása, felforralás: 10 perc

Összesen: 145 perc (ebből munka: 40 perc)

Erdélyi orjaleves tálalása

Szedj ki tésztát a tányérokba. Aki szereti, annak tegyél bele csontos húst is. (Természetesen ezt a leves után is lehet fogyasztani.) Merd a tésztára a forró levest és szórd meg vágott petrezselyemmel.

Erdélyi orjaleves tálalva 1

Erdélyi orjaleves tálalva 1

 

Étel és képek: Pap Zsuzsa