Erdélyi orjaleves: hasonlóan készül, mint a hajdúsági orjaleves, de nincs benne paradicsom és a zöldségek karikára vannak vágva. A levest csigatésztával tálalják és vágott petrezselyemmel is megszórják.
Erdélyi orjaleves recept
Elkészítési idő: 145 perc (ebből munka: 40 perc)
Hozzávalók
4 személyre
- 1 kg orjacsont (sertés tarja és/vagy karajcsont) – a hentessel daraboltasd fel
- 2 db sárgarépa
- 2 db fehér répa
- 1/4 zeller (közepes)
- 1/4 karalábé (közepes)
- 1 db hagyma (közepes)
- 1 db zöldpaprika
- 3 gerezd fokhagyma
- 20 szem fekete bors
- 1 teáskanál só
- 1/2 csokor petrezselyem
- 5 dkg száraz csigatészta
- 1,5 l víz
Bevásárlólista
- 1 kg orjacsont (sertés tarja és/vagy karajcsont) – a hentessel daraboltasd fel
- 2 db sárgarépa
- 2 db fehér répa
- 1/2 zeller (közepes)
- 1 db karalábé (közepes)
- 1 db hagyma (közepes)
- 1 db zöldpaprika
- 1 csokor petrezselyemzöld
- 10 dkg száraz csigatészta
Emlékeztető: fokhagyma, szemes fekete bors, só
Előkészítés
- A húst megtisztítod, megmosod.
- A zöldségeket letisztítod, leöblíted, karikákra vagy félkarikákra vágod.
Zöldségek
- A hagymának leszeded a külső héját (a többi maradjon rajta), leöblíted.
- Fokhagymáról a héját leszeded.
- A petrezselymet apróra vágod.
Felaprított petrezselyem
Megjegyzés:
A zöldségek előkészítését a hús főzése közben is elvégezheted, ezzel időt takaríthatsz meg.
Az erdélyi orjaleves elkészítése
- Öntsd fel vízzel a lábosban vagy fazékban levő húsos csontokat vízzel úgy, hogy ellepje azokat. Ehhez 1.5 – 2 liter víz kell.
Karaj- és tarjacsont
- Forrald fel viszonylag rövid idő alatt.
- Az első vizet öntsd le, a csontokat öblítsd le, a lábost mosd ki és tedd fel a leöblített csontokat friss vízben főni.
- Lassan melegítsd és forrald kb. 1 órán át. Közben előkészítheted a többi alapanyagot (lásd előkészítés).
- Sózd meg. Ha szükséges, pótold az elpárolgott vizet. A főzés egész ideje alatt ügyelj arra, hogy a leves csak gyöngyözve forrjon (ez nem is forrás, hanem inkább abálás) és akkor leves szép tiszta, átlátszó lesz. Ha hirtelen felforr, bezavarosodik, és utána már nagyon nehéz rendbe hozni – teljesen nem is lehet.
- Tedd bele a zöldségeket, fűszereket és főzd addig, amíg a hús is és a zöldségek is megpuhulnak. Az elfőtt vizet ismét pótolhatod.
Zöldségek hozzáadása
Fűszerek hozzáadása
- A leves elkészült.
Leves készen
- Közben főzd ki a levestésztát lobogó sós vízben a leírás szerinti ideig.
- Szedd ki a levesből a hagymát, zöldpaprikát és tálalhatod.
Elkészítési idő:
- Hús előkészítése: 15 perc
- Hús főzése, közben rizs, zöldségek, fűszerek előkészítése: 90 perc
- Főzés zöldségekkel: 30 perc
- Fűszer, tejföl hozzáadása, felforralás: 10 perc
Összesen: 145 perc (ebből munka: 40 perc)
Erdélyi orjaleves tálalása
Szedj ki tésztát a tányérokba. Aki szereti, annak tegyél bele csontos húst is. (Természetesen ezt a leves után is lehet fogyasztani.) Merd a tésztára a forró levest és szórd meg vágott petrezselyemmel.
Erdélyi orjaleves tálalva 1
Étel és képek: Pap Zsuzsa
Legutóbbi hozzászólások