Sütőtök főzelék: nem tartozik a népszerű főzelékek közé, talán édeskés íze miatt. Az édes íz ellensúlyozására  a kapor és a tejföl jól vizsgázott: finom lett.

Sütőtök főzelék 1

Sütőtök főzelék recept

Elkészítési idő: 45 perc

Hozzávalók

4 személyre

  • 1 db körte alakú kanadai sütőtök (legyen 1,5 – 2 kg-os, mert a tisztításnál elég sok a veszteség)
  • 1 csokor kapor (lehet fagyasztott is)
  • 2 dl tejföl
  • 2 evőkanál liszt
  • 4 dl hús alaplé vagy víz (utóbbi esetben kevés ételízesítő)
  • fűszerek: só, bors

Bevásárlólista

  • 1 db körte alakú kanadai sütőtök (legyen 1,5 – 2 kg-os)
  • 1 csokor kapor (lehet fagyasztott is)
  • 1 kis pohár tejföl

Emlékeztető: liszt, hús alaplé vagy nátrium glutamát mentes ételízesítő. só. bors

Előkészítés

  • A sütőtököt vágd ketté. Szedd ki a belét (ha elfogadható méretű a magja, akár kiszedheted, megszáríthatod).
  • Hámozd meg és darabold fel tetszésed szerint:
  • kockákra vágod
  • csíkodra gyalulod
  • lereszeled durva reszelőn (ez a leglassabb módszer, viszont így nagyon gyorsan megfő a tök).

Megjegyzések: 

  • Az előkészítésre azért kell több idő, mint a közönséges töknél, mert a sütők nyersen kemény és nehezebb hámozni és feldarabolni.
  • Ha van egy praktikus kézi reszelőd, akár le is reszelheted.

Sütőtök főzelék elkészítése

  1. A feldarabolt sütőtököt a 4 dl hús alaplében (vagy a vízben és ételízesítővel) tedd fel főni.
  2. Amennyiben még szükséged, sózd meg és ízesítsd még kevés törött borssal.
  3. A kaprot szedd le a száráról. A szárakat kösd össze és dobd a tök mellé.

    Sütőtök főzés előtt

    Sütőtök főzés előtt

  4. Amíg a tök fő, készítsd el a habarást: keverd össze a tejfölt a liszttel, és hígítsd fel a főzelék levével (kanalanként add hozzá és mindig keverd össze) – annyira, hogy jól önthető legyen.
  5. A kaprot vágd apróra.
  6. Amikor megfőtt a tök, vedd ki belőle a kaporszárat (dobd ki).
  7. Habard be és add hozzá a felvágott kaprot.
    Sütőtök habarás után

    Sütőtök habarás után

    Kapor hozzáadása után

    Kapor hozzáadása után

  8. Forrald fel. Ez fontos, mert a lisztnek meg kell főnie (különben liszt ízű lesz a főzelék).
  9. A főzelék elkészült. Tálalhatod.

Elkészítési idő: 

  • Sütőtök előkészítése: tisztítás, darabolás: 20 perc
  • Főzés: 20 perc (ezalatt felvághatod a kaprot és elkészítheted a habarást)
  • Habarás, ízesJtés: 5 perc

Összesen: 45 perc

A sütőtök főzelék tálalása

Hasonlóan a tökfőzelékhez, tálalhatod feltét nélkül.

Sütőtök főzelék feltét nélkül

Sütőtök főzelék feltét nélkül

Feltétet tehetsz rá tetszésed szerin. Ez lehet például:

  • sertéspörkölt
  • sült kolbász
  • sült virsli
  • sült virsli zöldpaprikával sütve
  • sült hússzelet.
Sütőtök főzelék tálalva 1

Sütőtök főzelék tálalva

Ez  a sütőtök főzelék recept – saját kútfőből, minden más információ nélkül készült. Te készítettél már? Ha másképp, kérlek, oszd meg velünk tapasztalataidat.

 

Képek: saját készítésű étel saját felvételei.