Karfiol főzelék: a karfiolt általában levesnek szoktuk elkészíteni, pedig főzeléknek is finom. Különösen jól jöhet akkor, amikor a karfiolt szinte utánad dobják a piacon.
Karfiol főzelék recept
Elkészítési idő: 35 perc
Hozzávalók
4 személyre
- 1 nagyobb fej karfiol
- fél liter zöldség alaplé vagy húsleves (lehet helyette fél liter víz és 2 kávéskanál Vegeta Naturella vagy házi készítésű ételízesítő)
- 2 dl tejföl
- 2 evőkanál liszt
- fél csokor petrezselyem
- só (nem biztos, hogy szükséges, mert az ételízesítő és a Vegeta Naturella is sóval van tartósítva)
Bevásárlólista
- 1 nagyobb fej karfiol
- 1 kis pohár tejföl
- 1 csokor petrezselyem
Emlékeztető: liszt, só, alaplé vagy nátrium glutamát mentes ételízesítő
Előkészítés
- A karfiolt szárát levágod, rózsákra szeded. Mivel főzelék lesz belőle, a rózsák minél kisebbek legyenek. Ha nem fás a rózsák szára, annak egy részét is felhasználhatod. Ha hibás részek vannak benne, azokat kivágod. Végül a karfiol darabokat megmosod.
- A petrezselymet felaprítod. (Ezt akkor is megteheted, amikor a karfiol fő.)
Karfiol főzelék elkészítése
- A karfiol rózsákat az alaplében, húslevesben vagy ízesített vízben felteszed főni. 15 – 20 perc alatt meg fog puhulni.
- Ha sok a karfiol, egy részét botmixerrel pürésíted, hozzáadod a petrezselyem háromnegyedét és lényegében már kész is a főzelék.
- Ha a zöldség kevesebb, akkor tejfölös habarással sűríted és ezzel megnöveled a mennyiséget is.
- A tejfölös habaráshoz a 2 kanál lisztet elkevered a 2 dl tejföllel. A karfiol főzővizéből részletekben annyit adsz hozzá, hogy könnyen önthető legyen.
- Hozzáöntöd a megfőtt karfiolhoz, hozzáadod a petrezselyem háromnegyedét, összekevered és felforralod. (A lisztes habarásnál az összeforralás azért fontos, hogy a liszt ne maradjon nyers, mert kellemetlen íze lehet a főzeléknek a nyers liszttől.
Elkészítési idő:
- Karfiol tisztítása, rózsákra szedése: 10 perc
- Főzés: 20 perc
- Sűrítés: 5 perc
Összesen: 35 perc
Tálalása
A kész főzeléket tányérokban tálalod, feltétet teszel rá, ami természetesen más is lehet, mint a képen látható tükörtojás.
Étel és képek: Pap Zsuzsa
Legutóbbi hozzászólások