Paprikakrém: más néven pritamin. Ezt a zöldségkrémet a magyar háztartásokban már nagyon régen használják. Elkészítése nagyon egyszerű, mivel tartósítása sóval történik.

Paprikakrém - sóval készítve

Paprikakrém recept

Elkészítési idő:

Hozzávalók

Három kis üveghez

  • 6 db nagy vastag húsú édes piros paprika (paradicsom-, kápia- vagy kaliforniai paprika)
  • 20 – 25 dkg só/kg paprika
  • csípős pritaminhoz: néhány darab piros csípős vagy csili paprika .

Bevásárlólista

  • 6 db nagy vastag húsú édes piros paprika
  • 2 db csípős, vagy csili paprika

Emlékeztető: só (25 dkg!), üvegek

Megjegyzés:

A só mennyisége a paprika súlyához adott, ezért a feldolgozott paprikát le kell mérni és kilónként 20 – 25 dkg sót hozzáadni. Ez nem jelenti azt, hogy kilószám kell eltenni a  paprikakrémet. Azt javasolom, hogy először próbáld ki 6 darab paprikával. Ennek súlya előkészítés után egy kiló körül mennyiség lesz.

Előkészítés

  • A paprikákat megmosod, letörlöd, félbe vágod, kicsumázod (lehetőleg magok se maradjanak benne), megméred.
  • Kiméred a kiszámolt mennyiségű sót.

Paprikakrém készítése

  1. A paprikát ledarálod. A darálásra alkalmas lehet régi típusú vagy elektromos húsdaráló, de ha más daraboló kisgéped van, azt is használhatod.
  2. A darált paprikához hozzáadod a számított mennyiségű sót.

    Só hozzáadása

    Só hozzáadása

  3. Többször jól összekevered, míg a só teljes mennyisége feloldódik.

    Paprikakrém

    Paprikakrém

  4. Kis üvegekbe teszed és lezárod. Címkéket teszel az üvegekre. Hasznos lehet, ha az évszámot is feltünteted a címkén, mivel előfordulhat, hogy nem fogy el egy év alatt.
  5. A só hosszú ideig tartósítja. Sötét helyen tárolva szép színét is sokáig megtartja.
  6. Ajándékba is adhatod. Ez esetben fedd le textilfedővel, kösd le szalaggal vagy rafiával.

Paprikakrém - akár 2 évre

A paprikakrém felhasználása

  • Felbontás után tartsd hűtőben.
  • Felhasználható olyan ételek ízesítésére, amelyekbe nyáron paprikát szoktunk tenni: pl. pörköltfélék, egyes főzelékek, mártások. Felhasználáskor nem szabad megfeledkezni arról, hogy elég sok sót tartalmaz, ezért apránként tedd az ételbe, nehogy túlsózd, és természetesen ilyenkor sót nem is kell használni.
  • További felhasználási lehetőség, hogy olyan szendvicsek tetejére teszel belőle egy keveset, amelyeket egyébként megsóznál. Vajas kenyér is ízesíthető vele.

Te használsz a háztartásodban paprika krémet?

 

Érdekelhet még: 

Ajvár

Zakuszka

Padlizsánkrém

 

A paprika krém képek: saját készítésű pritamin saját felvételei.