Fűszeres lekvárok: a termelői piacokon különlegességként kínálják. A készítés módját és a fűszer mennyiségét mély titok fedi. Nálam megtudhatod.
Fűszeres lekvárok változatai
Az interneten böngészve – a teljesség igénye nélkül – a következő gyümölcs-fűszer kombinációkkal találkoztam:
- málna-citromfű
- meggy-levendula
- sárgabarack-levendula
- sárgabarack-rozmaring
- sárgabarack-kínai öt fűszer
- őszibarack–vanília-fahéj-szegfűbors
- ananász-tárkony
- alma-levendula
- alma-menta
- füge-rozmaring
- füge-chili
- füge-kakukkfű
- körte-ánizs
- szilva-levendula
Ha végignézed ezt a sort, olyan meglepő kombinációkat fedezhetsz fel benne, mint sárgabarack-kínai ötfűszer, ananász-tárkony, füge-chili. Ezek bizony újszerű és érdekes kombinációk, de elég nagy merészség feltételezni, hogy majd enni fogja a család. Kezdetben nem is célszerű ilyen szokatlan összeállításokat választan. Elfogadhatóbbnak tűnk például a sárgabarack levendulával vagy a szilvalekvár rozmaringgal, kakukkfűvel.
Fűszerek előkészítése
A fűszeres lekvárok készítésénél friss fűszert vagy szárított fűszert lehet használni. A leggyakrabban használt fűszerek:
- rozmaring
- kakukkfű
- levendula
Friss fűszerek előkészítése
A friss fűszert csak meg kell mosni és fel kell aprítani.
Felaprított rozmaring
Kakukkfű levélkék
Szárított fűszerek előkészítése
A szárított fűszereket felhasználás előtt el kell porítani és többször át kell szitálni, mivel a főzési idő rövid, és kemény részek (szárdarabok, levélerek) maradhatnak benne. A porítás mozsárban végezhető el.
Levendula porítása és átszitálása:
Levendula porítása
Levendula átszitálása 1
Porított rozmaring és kakukkfű:
Porított rozmaring
Porított kakukkfű
Fűszeres lekvárok készítése
Hozzávalók
- 1 kg magozott gyümölcs
- 300 – 400 g cukor
- 4 mokkás kanál apróra vágott friss, vagy porított szárított fűszer
A fűszeres lekvárok elkészítése
A fűszeres lekvárok alapja maga a lekvár: ebben a példában sárgabarack lekvár, szilvalekvár. Fűszeres szilvalekvárhoz ajánlatos a nem túl sűrű, hagyományos módon készített szilvalekvárt főzni. A lekvár ugyanúgy készül, mint a fűszer nélküli. A különbség pusztán annyi, hogy a főzés befejezése előtt 10 perccel célszerű a fűszert hozzáadni. Azért nem előbb, mert hosszabb főzés alatt a fűszer aromája kevésbé érvényesül. Tehát:
- A lekvár elkészítése
- Fűszer hozzáadása
Szilvalekvár friss fűszerrel
Szilvalekvár szárított fűszerrel
Sárgabarack rozmaringgal
- Főzés még további 10 percig
- Forrón üvegbe töltés
- Lezárás, száraz dunsztba tétel 24 órára.
Tárolás
Hűvös, szellős helyen. Ha ajándékba adod, „öltöztesd fel”.
Kakukkfüves szilvalekvár
Kakukkfüves sárgabarack lekvár
Mi a véleményed a fűszeres dzsemekről, lekvárokról?
Fűszeres lekvár képek: saját felvételek.
Én is mindig kísérletezgetek. Tavaly rozmaringos sárgabarack lekvárt készítettem, idén levendulásat. Kipróbáltam a mandulás sárgabaracklekvárt is, igaz a mandula nem fűszer, de az is nagyon finom lett. Mivel a próbákat csak kis mennyiségben csinálom, sajnos hamar elfogynak, de most már tudom, hogy legközelebb ezeket a hozzávalókat nyugodtan használhatom. Jól hangzik a Te szilvalekvárod is, ki fogom próbálni.
Nagyon jól hangzik a Tied is. Az idén a sárgabarack érése idején még nem gondoltam fűszeres lekvárokra, de jövőre biztosan fogok készíteni annál is inkább, mert saját fűszernövényekkel dolgozom.