Hajdina: pohánka, tatárka, tatárbúza rendkívül sok értékes anyagot tartalmaz. Ennek köszönhető, hogy egyre nagyobb szerepet kap táplálkozásunkban mag vagy liszt formában.

Hántolt hajdina 1

A hajdina származása, jellemzői

Származása

Ez a gabonapótló növény Kínából származik. Innen került Európába a mongolok (tatárok) és törökök közvetítésével. Erre utalnak a magyar tatárbúza, tatárka elnevezések is. A burgonya elterjedésével termelése visszaszorult, de manapság újra szerepet kapott az egészséges táplálkozásban.

Jellemzői

  • Íze és illata dióra emlékeztető.
  • Tápanyag tartalma: 56-77% szénhidrát (keményítő), 17-20 % rost.
  • Olyan esszenciális aminósavak vannak benne, amelyeket az emberi szervezet nem tud előállítani.
  • Tartalmazza a B vitamincsoport majdnem minden tagját, E, C és P  vitamint is tartalmaz.
  • Ásványi anyag tartalma gazdag (vas, kálium, kalcium, magnézium, foszfor, cink).
  • Telítetlen zsírsavakat tartalmaz.
  • Glutént nem tartalmaz, ezért a gluténmentes táplálkozás fontos alkotója.

    Hajdina magok

    Hajdina magok

Egészségi hatásai

Jó hatással van

  • a koleszterin szintre
  • a vérnyomásra
  • a cukorbetegségre.

Források: wikipedia, HVG, eletfaelelem.hu

A hajdina felhasználása

A belőle készült termékek

  • hántolatlan és hántolt mag, akár konyhakészen (leves, köret, kása, saláta készítésékez – zöldségekkel) – a hántolatlan mag héját el kell távolítani
    Hántolt konyhakész hajdina tasakok

    Hántolt konyhakész hajdina tasakok

    Hántolt konyhakész hajdina

    Hántolt konyhakész hajdina

  • dara
  • liszt (lepény, palacsinta, kenyér, krémlevesek, fasírt – esetenként liszttel keverve) – olaj tartalma miatt viszonylag hamar megromlik
  • csíra frissen és szárítva (saláta, köret, levesbetét)
  • levele szárítva: gyógytea.

A belőlük készíthető ételek

Csak néhány példa:

  • krémleves
  • sárgarépás hajdinakása
  • palacsinta
  • köret.