Hajdina: pohánka, tatárka, tatárbúza rendkívül sok értékes anyagot tartalmaz. Ennek köszönhető, hogy egyre nagyobb szerepet kap táplálkozásunkban mag vagy liszt formában.
A hajdina származása, jellemzői
Származása
Ez a gabonapótló növény Kínából származik. Innen került Európába a mongolok (tatárok) és törökök közvetítésével. Erre utalnak a magyar tatárbúza, tatárka elnevezések is. A burgonya elterjedésével termelése visszaszorult, de manapság újra szerepet kapott az egészséges táplálkozásban.
Jellemzői
- Íze és illata dióra emlékeztető.
- Tápanyag tartalma: 56-77% szénhidrát (keményítő), 17-20 % rost.
- Olyan esszenciális aminósavak vannak benne, amelyeket az emberi szervezet nem tud előállítani.
- Tartalmazza a B vitamincsoport majdnem minden tagját, E, C és P vitamint is tartalmaz.
- Ásványi anyag tartalma gazdag (vas, kálium, kalcium, magnézium, foszfor, cink).
- Telítetlen zsírsavakat tartalmaz.
- Glutént nem tartalmaz, ezért a gluténmentes táplálkozás fontos alkotója.
Hajdina magok
Egészségi hatásai
Jó hatással van
- a koleszterin szintre
- a vérnyomásra
- a cukorbetegségre.
Források: wikipedia, HVG, eletfaelelem.hu
A hajdina felhasználása
A belőle készült termékek
- hántolatlan és hántolt mag, akár konyhakészen (leves, köret, kása, saláta készítésékez – zöldségekkel) – a hántolatlan mag héját el kell távolítani
Hántolt konyhakész hajdina tasakok
Hántolt konyhakész hajdina
- dara
- liszt (lepény, palacsinta, kenyér, krémlevesek, fasírt – esetenként liszttel keverve) – olaj tartalma miatt viszonylag hamar megromlik
- csíra frissen és szárítva (saláta, köret, levesbetét)
- levele szárítva: gyógytea.
A belőlük készíthető ételek
Csak néhány példa:
- krémleves
- sárgarépás hajdinakása
- palacsinta
- köret.
Legutóbbi hozzászólások